Jump to content
Sign in to follow this  
david555

Creditcard nekt zwartspaarders

Recommended Posts

david555

http://www.telegraaf.nl/overgeld/belastingen/22735205/__Creditcard_nekt_zwartspaarder__.htmlvr

 

13 jun 2014, 08:49

  Creditcard nekt zwartspaarder

door Jan Braaksma

AMSTERDAM - 

De Belastingdienst gebruikt een nieuw wapen in de jacht op zwartspaarders. De fiscus analyseert de transactiegegevens van in Nederland gebruikte buitenlandse credit- en debetcards, om vervolgens vermoedelijke Nederlandse belastingontduikers aan de kaarten te koppelen.

 

„Zwartspaarders rijden al lang niet meer een paar keer per jaar met een koffertje naar een bank in Zwitserland, België of Liechtenstein om geld op te nemen,” vertelt Dick Blommesteijn van de Belastingdienst. „Zij betalen vaak met een credit- of debitcard die gekoppeld is aan een buitenlandse bankrekening, of gebruiken die pas om geld op te nemen bij geldautomaten.”

En met die betalingen laten zij sporen na, legt Blommesteijn uit. Aan de hand van onder andere frequentie en omvang van de betalingen komt de fiscus tot een groep potentiële zwartspaarders. Deze filters voorkomen ook dat de Belastingdienst talloze toeristen, die immers ook een buitenlandse betaalkaart gebruiken, meeneemt in haar onderzoek.

Vervolgens moeten de betaalkaarten nog aan namen worden gekoppeld. Blommesteijn: „Ze betalen bijvoorbeeld een bed, dat moet worden bezorgd. Ook bij hotels, reisbureaus of webwinkels laten mensen hun naam en adresgegevens na.” Iemand die geen of weinig inkomen of vermogen heeft, maar zijn buitenlandse creditcard wel kwistig laat wapperen in Nederlandse winkels, pinautomaten of webshops, loopt zo tegen de lamp. De transactiegegevens van onschuldige burgers worden vernietigd.

„Ook iemand die elke vrijdag met zijn buitenlandse creditcard een rondje maakt langs een aantal geldautomaten, kan op onze aandacht rekenen,” vertelt Anita van Dis, landelijk officier van Justitie bestrijding witwassen en terrorismefinanciering. De Belastingdienst, het Openbaar Ministerie en de FIOD werken sinds de start van het project samen. Bij vermoeden van witwassen komt het onderzoek op het bord van het OM en de Fiod.

Onderzoek

Het onderzoek naar credit- en debitkaarten is een van de onderzoeken naar in het buitenland gestald Nederlands vermogen, vertelt Bert Langerak van de FIOD. Eerder dit jaar doorzochten de opsporingsdiensten daarom al een aantal trustkantoren.

Door Nederlandse transactiegegevens te gebruiken, voorkomen Belastingdienst, FIOD en OM dat zij stuiten op onwillige banken in landen met bankgeheim. Blommesteijn benadrukt een ander voordeel: „We kunnen precies zien wat iemand door de jaren heen heeft uitgegeven. Het spoor is niet weg als de bankrekening is opgezegd, of het saldo op nul staat.”

Volgend jaar komt er ook een einde aan het bankgeheim in Luxemburg, Liechtenstein en Zwitserland. Inkeerders die hun zwarte geld alsnog willen opgeven bij de Belastingdienst, kunnen dat nog tot 1 juli boetevrij doen.

:WhoSaw1:

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this    • COVID-19

    Any posts or topics which the moderation team deems to be rumours/speculatiom, conspiracy theory, scaremongering, deliberately misleading or has been posted to deliberately distort information will be removed - as will BMs repeatedly doing so. Existing rules also apply.

  • Advertise on Pattaya Addicts

    Thai Friendly

    Pattaya News

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.