Jump to content
siamsmile33

Songkran: een uitbundig feest met een zwart randje

Recommended Posts

siamsmile33

Achter de façade van het uitbundige Songkranfeest gaat een dodelijke cocktail schuil van dronkenschap, te snel rijden en andere onveilige praktijken, die ervoor zorgen dat deze week het hoogste aantal verkeersslachtoffers telt.

 

En Thailand heeft op verkeersgebied al een slechte reputatie, want met 44 doden per 100.000 inwoners is het het tweede land ter wereld met het hoogst aantal verkeersdoden. Songkran eist een dubbel aantal levens. In de rest van jaar komen gemiddeld 29 mensen per dag om in het verkeer, tijdens de zogeheten ‘seven dangerous days’ schiet dit aantal omhoog naar 52.

Prommin Kantiya, directeur van het Accident Prevention Network, ziet de oplossing in het creëren van zones waarin feest gevierd wordt. Iedere provincie zou per stad een specifiek gebied moeten aanwijzen, waar feestvierders onder toezicht met water mogen smijten. De verkoop van alcohol is er verboden; motorfietsen en auto’s mogen er niet komen. Op bekende gevaarlijke plaatsen en na iedere 150 kilometer snelweg dienen controleposten te komen, in totaal in het hele land 3.000.

 

Maar Prommin weet ook wel dat ondanks controle op dronken bestuurders of verkeersovertreders de wet niet altijd kan worden afgedwongen. ‘Songkran is de moeilijkste tijd om de wet te handhaven. Veel Thais die dronken worden aangehouden, verontschuldigen zich voor hun gedrag met “Het is maar één keer per jaar. Normaal drink ik niet”. Daarmee komen ze vaak weg bij de politie. En soms roepen ze de hulp van een belangrijk persoon in om vervolging te voorkomen. Deze lieden maken het voor de politie lastiger om hun werk te doen.’

 

Andere factoren die een rol spelen, zijn de plaats en bemanning van controleposten. De post wordt niet op de meest gevaarlijke plaats opgezet, maar op een plaats die het meeste gemak biedt. Bovendien zitten sommige ambtenaren en agenten liever rustig in hun tentje te wachten totdat ze gealarmeerd worden.

 

Maar dit jaar gebeurt dat niet, zegt Prommin. De agenten worden gestimuleerd om te patrouilleren, toezicht te houden op plaatsen waar gefeest wordt en te controleren of op plaatsen waar dat niet mag, alcohol wordt verkocht c.q. geconsumeerd. Daarbij snijdt het mes aan twee kanten, want de agenten krijgen zo een beter begrip van de risicofactoren in hun gebied.

 

‘Thais moeten maar eens goed nadenken over de vraag hoe we het image van het land willen promoten’, zegt Prommin. ‘Willen we bekend staan als het middelpunt van het waterfeest met sterke drank en een hoog sterftecijfer? Of willen we bekend staan als een land met een prachtige cultuur, die niemand anders heeft?’

 

(Bron: Spectrum, Bangkok Post, 13 april 2014, Nederlandse tekst: http://www.thailandblog.nl/)

 

Rectificatie: In de krant wordt het aantal verkeersdoden in 2013 gerectificeerd: het aantal bedraagt 323 en niet 373.

post-14907-0-34314700-1397384214.jpg

Edited by siamsmile33

Share this post


Link to post
Share on other sites
Woofiee

Ik was op Soi 10 en veel tijd blijf ik op de biertuin erop. Misschien elke uur was er een scooter bestuurder klaar voor een gevecht met een idioot en hun emmer van koud water. 

 

Was entertainend...  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now  • COVID-19

    Any posts or topics which the moderation team deems to be rumours/speculatiom, conspiracy theory, scaremongering, deliberately misleading or has been posted to deliberately distort information will be removed - as will BMs repeatedly doing so. Existing rules also apply.

  • Advertise on Pattaya Addicts

    Thai Friendly

    Pattaya News

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.